Mogelijkheden
Inclusiviteit
Bekijk inclusiviteit heel breed, ga na wie alle stakeholders zijn en of zij een rol hebben in de ontwikkeling van de plannen en/of zij een rol hebben in de uitvoering van plannen. Hoe ga je zorgen dat zij een plek hebben en er een betrokkenheid kan ontstaan? Kun je toetsen of in een gesprek vragen of zij zich geïncludeerd voelen?
​
Verschillende niveau's in digivaardigheden is een veel gehoorde reden dat er geen sprake is van inclusiviteit, zowel bij de medewerkers als cliënten. Het wordt vaak teveel als één groep gezien. Medewerkers pikken het vast snel op, want zij gebruiken een mobiele telefoon en ouderen zijn niet vaak digivaardig. Door deze aannames doe je de stakeholders tekort. Je kunt je beter richten op een toetsing. Ga in gesprek; is de grote groep op te splitsen naar verschillende groepen, die een andere aanpak vragen? Zijn er cursussen waarvoor mensen zich kunnen aanmelden om de vaardigheden verder te ontwikkelen? Dit kan als werkgever/ zorgaanbieder, maar ook bibliotheken en welzijnsaanbieders bieden vaak trainingen aan.
Ga bij een technologische toepassing ook in gesprek met ontwikkelaars of partijen die je voor zijn gegaan. Hoe was hun aanpak en wat kun je daarvan leren, hoe hebben zij knelpunten opgelost of wat hadden zij met de kennis van nu anders aangepakt?
​
Leiderschap
Onderzoeksrapport over ‘Leiding geven aan digitalisering in de VVT’, juli 2022.
​
Leiderschap vraagt continue afstemming tussen de verschillende belangen van cliënt, medewerker, organisatie maar ook jezelf. Leiderschap vraagt actie op de korte termijn, maar sturing voor de lange termijn.
Welke instrumenten en vaardigheden heb je nodig om de koers te behouden? Hoe kun je ze ontwikkelen en hoe kun je ze doorontwikkelen? Wie zijn jouw sparringspartners intern, maar ook extern? De kans is groot dat een collega-zorgaanbieder tegen dezelfde knelpunten aanloopt.
Hoe stimuleer jij het gesprek over digitalisering, is het een vast onderwerp in je team? Is er een langetermijnstrategie waar je naar kan refereren? Kun je het verhaal van nut en noodzaak van inzet van technologie goed duidelijk maken?
En wie kun je betrekken en in hun leiderschap zetten om ook een sterkere rol te gaan spelen?
Leiderschap ligt dus niet aan welke functie je hebt, maar aan je eigen daadkracht.
Aanspreken
Drempels verlagen daar draait het om bij aanspreken. Wat kun je zelf doen om aanspreekbaar te zijn, geef je mensen ruimte om dingen te bespreken en ben je bereid om echt te luisteren?
Aanspreken heeft een negatieve klank maar dat hoeft het helemaal niet te zijn, mogelijk kan iemand je juist een goed idee aanreiken.
Voordat je iemand aanspreekt kun je ook even checken of die persoon ontvankelijk is voor jouw aanspreekmoment. Oefen veel met feedback geven en vraag ook om feedback, zo worden de drempels ook vanzelf lager.
Aanspreken is ook elkaar een compliment geven.
Ook zijn er gesprekstechnieken die ingezet kunnen worden om beter met elkaar in gesprek te zijn. Vertel bijvoorbeeld hoe jij iets ervaart vanuit de ik-vorm en als iemand je aanspreekt door goed te luisteren en samen te vatten of je de persoon goed begrijpt. Denk hier ook aan de bekende ezelsbruggetjes van NIVEA, OMA thuis laten etc. Eerlijk en oprecht zijn, je bent niet perse iemand aan het bekritiseren maar kan een ander ook helpen.
​
Spiegelen
In de zorg werken doe je vanuit je hart, maar er zijn situaties waar je buikpijn van krijgt. Voor het werkplezier van nu en in de toekomst is het belangrijk om het hoofd met het hart en lichaam te verbinden en dit bespreekbaar te maken.
Is er ruimte en veiligheid om dit te bespreken? Kun jij naar een situatie teruggaan en denken 'wat heb ik gedaan, waarom en hoe kan ik het de volgende keer anders aanpakken?'
Kan ik die zorg ook op een andere wijze aanbieden, bijvoorbeeld via beeldzorg. Wat houdt mij diep van binnen tegen om dat te proberen? Kun je ook zien dat deze andere manier van werken ook voordeel kan opleveren voor jezelf?
Zijn er (inter)collegiale overleggen en kan en mag je ook vertellen dat er zaken niet goed lopen of dat er fouten zijn gemaakt? O|f dat je even niet weet hoe een situatie aan te pakken?
​
De technologie blijft slechts het middel wat zorg in de toekomst kan veranderen, zonder de mens komt er geen verandering teweeg.
Waarden
Waarden zijn vaak impliciet bij een organisatie en bij mensen.
Klaas Jan Bolt, projectleider Verpleeghuis van de toekomst van zorgorganisatie Vecht en IJssel, zegt het volgende:
“Voor ons was de sessie begeleidingsethiek daarom een geschenk: samen met alle mensen die een rol spelen in het nachtritme van onze bewoners kijken naar welke handelingsopties we hebben. Rekening houdend met de mens, de beschikbare technologie en de omgeving waarin we die technologie in willen zetten. Samen met MoMo Medical, ontwerper van de BedSense, zijn we het gesprek aangegaan over het Hóe."
Draagvlak
Hanneke Takkenberg is arts en epidemioloog en werkt als hoogleraar bij de thoraxchirurgie in het Erasmus MC. Sinds 2006 houdt ze zich bezig met beleid vanuit diversiteitsperspectief. In een interview met Zorgvisie zegt zijn:
​
" Naast individuele maatregelen moet de organisatie ook maatregelen nemen om een betere plek te maken voor iedere vrouw of man, zegt zij. ‘Processen en procedures moeten aangepast en transparant worden om diversiteit te bevorderen. Je wil daarnaast een cultuur creëren binnen je organisatie waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Sociale veiligheid moet daarbij voorop staan. Een betere gender balans draagt zeker bij aan een inclusieve en veilige werkomgeving, het een versterkt het andere.’
​