Mogelijkheden
Vaardigheden
We hebben in de zorg het probleem van chronische overschatting van de digitale vaardigheden van de betrokken professionals. Er zijn daarbij ook veel verschillen onderling en niet alle type technologiegebruikers (oftewel digitypes) worden even goed ondersteund tijdens de implementatie van technologie in de zorg.
Tijdens het webinar ‘Digitale vaardigheden & de implementatie van technologie’ geven Suzanne Verheijden (Digivaardig van het ECP) en Bart van Mierlo (Vilans) tips en trucs om rekening te houden met verschillende digitypes in alle fasen van het implementeren van technologie.
Direct naar webinar
Vaardigheden (vervolg)
Wil je weten hoe je er zelf voor staat? Via website van digivaardig in de zorg, is een leuke zelftest ontwikkeld.
Competenties
De vlucht die digitalisering in het zorgberoep neemt, heeft gevolgen voor het functieprofiel van verschillende zorgberoepen. Niet alleen moeten zorgprofessionals zich bekwamen in digitale vaardigheden, het gaat veel verder dan dat.
​
Uit het onderzoeksrapport van Nivel:
“De zorgvraag en het zorgaanbod zijn in Nederland sterk aan het veranderen. Binnen de zorgverlening verschuift de focus op uitsluitend ziekte en zorg steeds meer naar een focus op aanpassing, functioneren en eigen regie. Dit vraagt bij zorgverleners om andere competenties: het geheel van kennis, vaardigheden en attitude. Aan de hand van de competentiegebieden uit de CanMEDS-systematiek (Frank, 2005) ontwikkelden we een vragenlijst die door ruim 1100 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners uit verschillende zorgsectoren eind 2014 is ingevuld. Zij zijn deelnemer van het landelijke NIVEL Panel Verpleging & Verzorging (www.nivel.nl/panelvenv). De resultaten vatten we hier per competentiegebied samen, waarna we afsluiten met aanbevelingen voor het onderwijs, beleid en de praktijk van de zorg.”
​
Nieuwsgierigheid
Zorgprofessionals zijn onvoldoende op de hoogte en geïnformeerd over de mogelijkheden van technologie. Het is vaak ook geen interessegebied van de zorgprofessional. Ook is het onduidelijk waarom de technologie wordt ingezet, wat je ervoor moet leren, wat het kan opleveren en daadwerkelijk oplevert voor de medewerker en de cliënt op termijn. Door deze onduidelijkheid, oververmoeidheid of
ander ongenoegen kan er gemopper ontstaan. Dit kan zich uiten in weerstand bij uitvoering van de nieuwe innovatie-gerelateerde taken en het ontbreken van nieuwsgierigheid en motivatie.
​
Verwonderen is een hulpmiddel om je eigen nieuwsgierigheid weer op te wekken. Niet in de groef van altijd hetzelfde doen, maar af en toe vertragen, verstillen en….jezelf verwonderen…
Meer lezen over verwondering:
​
Ondersteunen
Een voorbeeld van ondersteuning kan zijn een digicoach of het aanstellen van een iNurse.
Een veilige omgeving waar fouten gemaakt mogen worden en tijd is om te kunnen leren is ook belangrijk. De drempel om vragen te stellen verlagen, toegankelijk maken van informatie over inzet en gebruik. Een opfrismoment als de technologie een tijdje niet is ingezet. Zo zijn er ook nieuwe functies ontstaan: inurse en de digicoach.
​
Opleiden
Om aan de veranderende vraag van competenties te voldoen, is men op zoek naar andere vormen van onderwijs. Hogescholen zijn actief met het aanpassen van het onderwijs, maar er zijn nog vele stappen te maken. Een mooi voorbeeld van een innovatie op dit gebied is Campus Gouda. Zij biedt modulair onderwijs aan in samenwerking met de Haagse Hoge school. Modules die door zorgprofessionals in de omgeving gevolgd kunnen worden en in hapklare brokken worden aangeboden. Zo kan de professionals het tijdens een werkweek volgen.
​
Daarnaast is er een Living Lab opgericht waarin allemaal implementatieprojecten uit de praktijk zorgen voor verbinding met het directe werkveld en oplossingsrichtingen. ​
Ontwikkelruimte
Er ontbreekt in veel zorgorganisaties de zgn “ontwikkelruimte” die nodig is bij de transitie van zorg. Ontwikkelruimte staat voor de mogelijkheid samen te verkennen, leren en stappen vooruit te maken, zonder dat de werkdruk of kwaliteitseisen je om de oren slaan. Ontwikkelruimte draagt vervolgens bij aan werkgeluk van werkenemers.
Uitgebreide verdieping hebben we gevonden bij een podcast van Waardigheid en trots: Wat maakt dat jij als zorgmedewerker een leuke dag hebt op je werk? Hoe kun je als zorgorganisatie bijdragen aan meer werkplezier en zo medewerkers behouden voor jouw organisatie? In deze podcast gaat Diana Kole, kennismanager voor Waardigheid en trots, in gesprek over werkplezier en werkgeluk met inspirerende mensen uit de verpleeghuiszorg. Deze keer te gast is Andrea Coats, leerling-verpleegkundige bij Aafje. De ruimte die zij ervaart om zich te blijven ontwikkelen en de goede samenwerking binnen het team, zijn volgens Andrea voorwaarden voor het werkplezier dat zij ervaart.​
​