Mogelijkheden
Innoveren
" Er zijn al veel perspectieven verschenen op de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg. Thema’s als Artificial Intelligence (AI), Virtual Health(care), digitale transformatie, data interoperabiliteit en ’de juiste zorg op de juiste plek’ zijn al veel besproken. Toch lijkt het voor veel betrokken partijen nog een uitdaging om de brug te slaan tussen inspirerende toekomstvisies op het mogelijke lange termijn gezondheids(zorg)landschap en de concrete prioriteiten voor de komende jaren. " aldus de auteurs van de publicatie: "de gezondheidszorgtoekomst van nederland"
​
Innoveren
(vervolg)
Een voorbeeld van mooie innovatie: samenwerken met communicatieplatfora. Daar mag meer op geïnvesteerd worden! :
​
Beleid
Quote van Anneke Kiewiet, regiomanager Quadrant groep: “Als manager en bestuurder moet je veranderingen faciliteren. Enerzijds door de inzet van de technologie, maar ook door de juiste informatie en ondersteuning. Voor het ene team zal die ondersteuning er net weer anders uitzien dan voor het andere, dus wees daar ook alert op.”
Jenneke Bok, organisatieadviseur ZONL: “Wij werken met zelfsturende wijkteams en hebben een aantal managers in dienst die indien nodig ondersteuning kunnen bieden. Gaat alles goed, dan hoeft daar geen gebruik van gemaakt te worden, maar de hulp is er wel als het even nodig is.”
​
​
Financien
"Voor de huidige zorgecosysteempartijen is waardecreatie soms een ongrijpbaar fenomeen. Initiatieven die lokaal goed werken worden vaak niet voldoende opgeschaald. Initiatieven die op grotere schaal beginnen, stranden juist in te veel complexiteit. Naast de uitdagingen rondom schaal versus complexiteit hebben deze partijen ook te maken met verkeerde prikkels in ons systeem. De partij die een cruciale rol heeft in het creëren van toegevoegde waarde gaat er in ons systeem soms zelf op achteruit." aldus de auteur van de Deloitte publicatie 'Waardecreatie en waardeverdeling in het Nederlandse gezondheidsecosysteem'.
Vastgoed
Integrale benadering en wijkgerichte aanpak op de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Geen inspraak, maar open co-creatie. Alle stakeholderholders worden in hetzelfde proces meegenomen.
​
Vastgoed
(vervolg)
Een fragment uit een artikel van zorgvisie: “Het vervangen van fysieke door digitale zorg geeft daarnaast minder reisbewegingen van patiënt en zorgprofessional en op termijn is minder vastgoed en energie nodig. Het type zorg moet zich er natuurlijk wel voor lenen. Aan potentieel voor meer digitale en passende zorg lijkt echter geen gebrek. Schattingen van zorg die met digitale ondersteuning naar huis kan worden verplaatst, lopen op tot wel 45 procent van de totale ziekenhuiszorg" ,stelt Walter Kien, director healthcare bij IG&H.
​
​
Personeelszaken
Het betrekken van HR is een belangrijke onderdeel bij duurzame implementatie van digitale zorg. Zoals bij het onderdeel mensen en dan vooral digivaardigheden en competenties maar ook bij het klimaat als onderdeel van de veranderstrategie of lerend vermogen bij cultuur, komt naar voren hoe belangrijk het is de professionals te ondersteunen bij de ontwikkeling van het veranderende zorglandschap. Wanneer nieuwe informatie bijvoorbeeld "projectmatig werken", of "het implementeren van positieve gezondheid in de praktijk", is het wenselijk dit in het "leeraanbod" van de organisatie te verwerken. Zo kan het een breed draagvlak krijgen, is het geborgd in de structuur van de organisatie en iedereen is al bekend met die weg.
​
​
Communicatie
Het onderdeel communiceren over de projectvoortgang, over nieuwe innovaties, over dat wat al is bereikt en over dat wat de plannen zijn. We besteden in de zorg hier onvoldoende aandacht aan. Juist voor de opbouw van intern draagvlak, en het bijdragen aan het gevoel van "coherence", is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan communicatie, aan het informeren EN inspireren van de zorgprofessionals.
​